Aronija

gajka  

član od: 16.4.2006

sporočila: 307

tema odprta - 14. jul 2022 20:19 | ogledi: 1.055 | odgovori: 3

Nikakor ne morem najti če je kje objavljeno kako se dela kaj iz aronije? Zanima me predvsem sok in marmelada. Se opravičujem in vam želim lep večer še naprej.

gajka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15823

14. jul 2022 21:56

Marmelade ne delam, ker pri nas ne gre v promet. delam pa sirup iz aronije, malo soka in tudi liker naredim.

Delam po receptu z bloga 220 stopinj poševno. Upoštevam tudi, da aronijaozamrznem in potem iz odmrznjene delam sirup, je veliko manj trpek kot če delam iz sveže. 

Osnovni recept: iz treh kg aronije s sokovnikom naredim sok, pred tem pa iz litra vode in enega kg sladkorja skuham sirup, dodam mu citronsko kislino, pol male žličke.  Sveže stisnjen sok dam v vroč sirup, in vroč sirup vlivam v vroče stekleničke (te morajo biti temne - uporabljam tiste od fruteka ali zelene od pago soka; sem se v dveh lokalih dogovorila, da mi jih zbirajo, ko mi jih je začelo zmanjkovati, se pa lahko tudi kupijo).  Stekleničke 15 minut pustim na 110 stopinj v pečici, enako pokrovčke, iz pečice pa jemljem največ tri stekleničke naenkrat. Sproti jih dajem v košaro, obloženo s koco, da se sirup potem počasi ohlaja v pokritih stekleničkah.

Nekaj sirupa dam v malo večje stekleničke in dodam ščepec cimeta ter kakovosten sadjevec, z ne preveč izrazitim okusom. Ženskemu svetu je ta alkoholni napitek zelo všeč.

Letos je aronija pohitela. LAni sem sek delala konec avgusta, v začetku septembra, letos pa je dobršen del jagod že povsem trel. Nekaj dni jih bom še pustila, potem pa bo treba obirat. Dober mesec prej kot lani. 

Sicer pa v isklanik vpišti aok iz aronije ali sirup iz aronije in se ti idore veliko spletnih povezav. Meni je omenjeni blog najboljši vir, sploh zato, ker soka ne muči z vretjem po 20 minut, kot je na nekem blogu opisano (neke Štefkine dobrote ali kako že). Z vretjem ja uničiš vse živo v aroniji. Ženska ki je napisala recept, namreč najprej pusti vreti mlete aronije z malo vode, potem pa 20 minut  še sam sok, ko sok aronije zmeša z vodo. 40 minut vretja? Preveč zame. 

Sem pa prvič, ko sem delala sirup iz aronije, jagode z vodo in sladkorjem kuhala na 70 stopinj okoli 15 minut, potem pa to skiskala skozi cedilo. Muke žive, packarija ... No, potem pa sem odkrila recept na 220 stopinj poševno in od takrat prisegam na nasvete, zapisane  tam. 

 

 

 

mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 14. jul 2022 22:11

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

14. jul 2022 22:39

Midva pa aronijo posušiva in potem to zobava, dokler je ne zmanjka. 3 tedne vsako jutro po 20 jagod, potem 3 tedne pavze in nato spet. 

rrr

gajka  

član od: 16.4.2006

sporočila: 307

15. jul 2022 8:30

Mamamia najlepša hvala za izčpno razlago. Aronijo imam prvič in bom z veseljem upoštevala vaše mnenje. Hvala tudi vam ribaracarak.

gajka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti